Kertépítés ára

Mennyibe kerül egy kert és egy kerttervezés?

Talán egyből a számok helyett jobb ha egy kicsit beleszövöm a mondandómba hogy mi is a hivatásom, elképzelésem a kertépítés világában.

Ahogy az egyik ügyfelem mondta nekem: "Ilyen kertet nem sokan képesek megépíteni." és "a kertépítő-kerttervező választásakor fontos volt az is hogy olyan készítse a kertet aki személyesen felügyeli és részt vesz a kreatív építésben"

Mivel alkotni szeretek ezért igyekszem a prémium és exlusive kategóriát képviselni a kerttervezés - ötletek, és a kertépítés-ügyfélkezelés terén is.
Nem csak zöldfelületet szeretnék készíteni hanem jó érzést, hangulatot, látványt, és élményt teremteni a megrendelőnek az otthoni tartózkodáshoz, ennek az értéke túlmutathat a pénzben kifejezett árán.

Azt az elején szeretném jelezni hogy ezek a számok minden kerttervezőnél és kertépítőnél más, attól függ milyen szépen és megbízhatóan tud dolgozni a szakmán belül illetve mennyire képes a megrendelő igényét kielégíteni.
Én arról tájékozottan tudok nyilatkozni amelyet képviselek, ebben a kertépítői szegmensben hasonló képességű cégeknek hasonló az árképzésük.

Ennek ellenére kicsit számszerűsítenék (amik esetünkben nettó összegek) hogy segítsek ebben tájékozódni.

A normál méretű kb. 200 m2 - 1000 m2 területű kertekkel kalkuláltam és a tervezésnél és kivitelezésnél is a magánszektort vettem alapul,
területileg Közép-Magyarországi és Közép-Dunántúli tevékenységgel.

Általánosságban elmondható, hogy a terület méretével csökken a kivitelezési m2 ár, de ez sem minden esetben igaz.

Terveztünk már nettó 2 millió Ft - ért is magánkertet illetve építettünk már 150.000 Ft/m2 árú kertet is.

A díjat a feladat nehézsége, részletessége, összetettsége, a felhasznált anyagok minősége határozza meg.

A kivitelezési számokba nem tartozik bele pl. a medence vagy nyári konyha építés.
Az alacsonyabb összegbe igényes szintű zöldfelületek kialakítása tartozik mint automata öntözés, gyepszőnyeg, fűnyírószegély, fenyőkéreg, díszkavics talajtakarás, vitális növények
a magasab árfekvésben általában van burkolat, épített elemek vagy sziklamunkák, vízképek, rézsűs, nehezen megközelíthető kertek, robotfűnyíró, világítás, prémium anyagok, jó technikai felszereltség, koros növények...

Mi már a tervezés során bevonjuk a megrendelőt és igyekszünk számokról is beszélni hogy ne olyan kertterv legyen a vége ami a tulajdonos álma ugyan, de többszöröse a kertre szánt keretnek.

Aminél nem szabad és nem szoktunk kompromisszumot kötni az a kivitelezés minősége, inkább változtatást de szintén dizájnos megoldásokat javaslunk.

Mivel ígértem számokat, nem maradok adós:

Nálam a kerttervek 80% - a  250.000 Ft és 400.000 Ft körül alakul ami az építendő kert szemléltetését szolgálja az ügyfél részére valamint a kivitelezési ajánlat alapja és iránymutató a kert építésénél.

A kertépítéseim m2 ára 20.000 Ft és 50.000 Ft közötti bekerülési költséghatárba esik általában.

Az imént említett tervezési díjak saját vagy olyan partnercég kivitelezése esetén érvényesek ahol a helyszínen a személyes szakmai művezetésemmel zajlik a kertépítés. 


Az általam képviselt kertek - néhány kivételtől eltekintve - nem hobbiszintű építési kategória, és sajnos a kertépítők közül sem mindenki képes megépíteni aki nem tud azonosulni a kerttervvel, a megrendelővel, vagy nem elég képzett, kreatív és elhivatott.

Más kertépítő cég vagy a tulajdonos által kivitelezett kertekhez részletesebb rajzok és leírások szükségesek hogy elkerüljük a félreértéseket ezért más árfekvésben tudnak elkészülni.
Ezek a rajzok általában 400.000 Ft tól felfelé lévő összegben készülnek és külön megegyezés alapján tartozhat hozzá a kertépítés műszaki vezetése.

Minden eddigi bemutatott munkánk saját fantáziából saját tervezésben és kivitelezésben,
vagy partner kertépítő cég megbízásából a kertterv elkészítésével az ő és építő csapata szervezesében, kivitelezésében valósult meg személyes közreműködésemmel.

Én személy szerint azt javaslom hogy egy helyszíni találkozó utáni bizalom, szimpátia, jó benyomás és szakmai felkészültség alapján válasszon mindenki kertépítő-tervező partnert akinek az eddigi munkái megfogták, közel áll az ízléséhez, vagy úgy érzi hogy elég nyitott és képes megalkotni azt amire ön vágyik és a személye egyben a garancia is erre.

Zsolt Seebauer

Még több munkánk a galériában